Tuesday, September 2, 2008

DRIFT KERETA DI PENTAS TEATER?

SUKAR untuk membayangkan, bagaimana adegan-adegan kereta lumba melakukan potongan tajam dan aksi dalam sebuah pementasan teater di atas Panggung Sari di Istana Budaya (IB), Kuala Lumpur?

Persoalan dan gambaran itu tentunya menarik perhatian ramai di mana ia akan dipertontonkan menerusi pementasan teater Impak Maksima The Musical (IMTM) yang akan dipersembahkan di IB mulai 11 hingga 22 November ini.

Ketua Pengarah IB, Mohamed Juhari Shaarani berkata, pementasan dengan konsep teater muzikal seumpama itu merupakan kali pertama dibawakan ke pentas teater yang bertaraf dunia itu.

Katanya, selepas hampir sembilan tahun tidak ada penerbit termasuklah penaja yang berani tampil untuk mengadakan pementasan di IB. Tetapi akhirnya ada juga syarikat yang ada idea seperti itu untuk mementaskan karya mereka di IB.

“Ini juga merupakan kali pertama di IB apabila ada syarikat seperti Goodyear yang sanggup tampil menaja adegan-adegan drift dalam pementasan teater muzikal ini. Sebabnya, selama ini IB pernah mengeluarkan perbelanjaan ratusan ribu ringgit untuk mengadakan sesuatu pementasan teater.

“Sebelum ini P. Ramlee The Musical membelanjakan hampir RM250,000 untuk tujuan promosi dan sebagainya,” katanya pada sidang media IMTM di IB, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Menurut Mohamed Juhari, beliau menyambut baik idea pengarah IMTM iaitu Ahmad Idham yang berani mencuba mengangkat karya itu yang asalnya daripada versi filem dan drama televisyen (TV) kepada genre teater.

Malah, beliau yakin IMTM yang sudah mencipta nama di layar perak dan kaca TV mengisahkan kehidupan muda-mudi menaiki kereta lumba mampu menarik perhatian ramai penonton apabila ia dipentaskan di IB kelak.

Tambahnya, pada April lalu, Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal menyuarakan supaya IB mempelbagaikan, sekali gus mencari kelainan dalam pementasan teater di IB.

“Sebelum ini IB ada juga pentaskan teater untuk remaja tetapi sambutannya masih belum memuaskan. Kebetulan baru-baru ini saya berjumpa Ahmad Idham yang saya kenali sejak 1986 dan dia usulkan kepada saya idea ini.

“Saya yakin para remaja akan menggemari teater muzikal ini. IB ambil naskhah ini kerana banyak adegan yang menarik dan ada mesej-mesej tersendiri serta tidak merosakkan moral para penonton,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Mohamed Juhari tidak menafikan bahawa IB telah memperuntukkan sekitar RM50,000 bagi mengubah suai pentas Panggung Sari bagi membolehkan adegan drift kereta di situ dapat dipersembahkan kepada para penonton.

“Ia tidak merugikan IB kerana kemudahan dan set pentas tambahan yang akan kami bina itu boleh digunakan semula pada masa depan. Malah, jangan bimbang kerana kereta yang sedang drift atas pentas tidak akan melantun ke arah penonton,” jelasnya.

Sementara itu, Ahmad Idham selaku pengarah pula yakin dan mampu untuk menampilkan adegan-adegan drift kereta di atas pentas IB dengan adanya bantuan tenaga pakar termasuklah daripada syarikat pengeluar tayar Goodyear.

“Saya akan pastikan ada adegan drift kereta lumba atas pentas IB. Ini kerana drift dan rempit merupakan ‘jantung’ IMTM. Itu adalah cabaran utama kami. Saya harap para penonton akan dapat merasai pengalaman dan kepuasan menonton adegan-adegan seperti ini,” katanya.

Selain Ahmad Idham, IMTM turut dibantu oleh Zul Huzaimy Marzuki selaku Penolong Pengarah, Den Wahab (Penyelaras), Cat Farish (Pengarah Muzik), serta diterajui oleh tiga bintang utamanya iaitu Awal Ashaari, Dynaz dan Jue Aziz.

Selain jalan cerita baru, Cat Farish turut diberi tanggungjawab mencipta lagu-lagu yang sesuai termasuklah dari genre rock, hip hop, pop, swing dan rap untuk pementasan tersebut.

“Ada lagu baru dan lama yang dimuatkan dalam IMTM di mana ia sesuai dengan jalan cerita pementasan teater muzikal ini. Cuma untuk versi teater ini saya akan mengubah lagu-lagu yang dinyanyikan oleh semua pelakon termasuklah dalam konsep dialog berlagu,” ujarnya.

IMTM yang akan dibantu oleh Belalang sebagai koreografer utama pementasan ini mengenakan tiket-tiket berharga RM20, RM30, RM50, RM80 dan RM150.

Teater muzikal ini mengisahkan tentang seorang remaja bernama Ayie bersama dua rakan karibnya, Loyai dan Amran yang terbabit dalam sukan kereta haram. Selain berlumba kereta, mereka sering terbabit dalam pergaduhan dan pertaruhan dengan para pelumba lain.

7 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

haruss bramai2 g IB nov ni..

krulayar said...

'KIAMAT DAN KEADAANNYA'

http://www.scribd.com/doc/36025155/Surat-Kepada-Yang-DiPertuan-Agong-Dan-Mufti-Mufti

nazari said...
This comment has been removed by the author.
nirraeddy mionarra said...

naper xnk try???best sgt tgok u blakon...i mint sgt character u as ayie in impak maksima...nmpk macho man
hahahahahahaha

LittleGurl said...

sori LG bru jumpe awal punye blog!!heeeeeeeeee...msa mula2 nak pegi Impak Maksima,u know what? my boyfie dah warning awal2,"jangan ngada ngada nak dekat dengan awal ashari. papa dah tengok dye live,hensem tuhh.." hahaha...

and bile LG abes tgop teater Impak Maksima,LG text dye "awal ashari tade la..T_T" "ouh yeke. bagus la tak jumpa dye"

jeles punya pasal kan. haha

Honest awal memang best gile teater tu!!!puas hati sgt and awesome!!!!!!tp sedey xdpt tgop awal berentap atas pentas scara live..huhuhu...neway wish u all the best!and yg paling sedey,bile LG nak ambek pix zed zaidi,zarina,zul..camera battery mati!waaa.....sedey gile xde kenangan tu T_T

Hafizah Zainal Abidin said...

Wow ! Blog Awal Ashaari Awesome La !
Btw..Da Follow Awal Ashaari..

Follow , like , vote la blog ni . http://mynameishafizah.blogspot.com/

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)