Thursday, September 4, 2008

UJIAN GETIR BUAT AWAL

Drama 26 episod yang dihasilkan dengan kerjasama dua negara iaitu Malaysia menerusi Double Vision dan Filipina (ABS-CBN) itu dibintangi pelakon berbakat seperti Heliza AF, Carmen Soo dan Louisa Chong selain dua bintang Filipina, Jericho Rosales dan Kristine Heayes. Lokasi penggambaran membabitkan kedua-dua negara.

Menceritakan detik penggambaran drama itu, Awal atau nama sebenarnya Ahmad Awaluddin Ashaari berkata ia pengalaman sukar dilupakan.

"Saya menempuh pengalaman ngeri ketika penggambaran berlangsung 28 jam tanpa henti di Filipina. Bayangkanlah dalam masa tiga minggu saya mampu menghabiskan penggambaran sebanyak 60 babak di sana. Lebih 200 kru teknikal dan produksi bertungkus-lumus sepanjang penggambaran berlangsung.

"Sebelum ke sana saya sudah menyiapkan 30 babak lakonan. Tidak timbul banyak masalah walaupun adakala kesukaran untuk berinteraksi. Drama ini menggunakan sepenuhnya bahasa Inggeris berselang-seli bahasa Tagalog dan Inggeris. Jika tiada aral drama ini akan disiarkan di RTM penghujung tahun ini," katanya.

Bercerita lanjut mengenai watak dalam drama itu, teraju utama drama siri Impak Maksima yang membawa watak Amir itu berkata dia seorang ahli perniagaan berjaya yang cuba menawan hati perempuan yang diminatinya namun terpaksa bersaing dengan lelaki lain (Jericho). Amir sangat romantik dan sanggup melakukan apa saja kerana cinta.

Di samping drama itu, dia juga dijangka tampil dalam telefilem, Hati Seorang Lelaki arahan Ahmad Idham. Selain itu program majalah W yang disiarkan setiap Rabu di TV3 meneruskan siarannya untuk musim kedua dan dijangka ditayangkan pada awal tahun depan.

Awal yang menyerlah bakat pengacaraannya menerusi program realiti One In A Million (OIAM) ditemui pada majlis sidang media pelantikannya sebagai duta kad keahlian Dot Red buat tahun kedua di Red Box Ria, Sogo, baru-baru ini. Turut hadir Pengarah Urusannya, Valerie Choo.

Pada majlis itu, pihak penganjur turut memperkenalkan beberapa juadah makanan sempena Ramadan di Red Box, pelancaran Tabung derma untuk Rumah Anak Yatim selain meraikan majlis hari jadi Awal.

Mengulas pelantikan sebagai duta Dot Red itu, Awal berkata dia cukup terharu dan berterima kasih kepada pihak penganjur kerana masih menaruh kepercayaan serta memberi ruang kepadanya menjadi duta kad keahlian itu.

"Kad keahlian ini sungguh praktikal. Ia bukan saja digunakan untuk berhibur, malah membeli barang dan menebus mata ganjaran. Penggunaannya juga semakin meluas," kata Awal.

Dalam perkembangan lain, Awal dijangka meluaskan perniagaan pakaian bersama rakan artis, Dynaz, sepanjang Ramadan ini. Awal yang turut berkecimpung dalam perniagaan butik secara online sebelum ini akan menjual batik shifon sesuai menyambut perayaan di butik pakaian yang beroperasi di Hartamas selain menjual pakaian kasual di bazar Ramadan sekitar The Curve.

57 comments:

luvsushi said...

hi awal...
luvsushi here. i am all very much excited about Kahit Isang Saglit/KIS (previously titled A Time For Us - i bet u know that :D). i love the casts (echo and carmen) since i've been an avid fans of echo since 2002. for more than a month i keep on lurking at some of the forums and websites on the net related to this teleserye.

i'm aware that u r one of the prominent cast and u'll play carmen's hubby-tak jadi, rite! :D and i also get to know that u are the substitute for hans isaac's role kan. but then, it's ok. i just hope u can deliver ur acting well and make us proud since everybody in philippines seems to get all excited about KIS. carmen is gaining her popularity there and i hope u will too! all in all, just make us proud ok! all the best to u. maintain a good rapport dgn orang2 kat sana. who knows...u'll get more chances to be involved in their industry kat sana nanti. all the best to u, awal!
i can't wait!

o ya...here's a link to the most active KIS forum in philippines. kalo ada masa, jenguk2 lah and do drop a few lines kat sana. mesti they all excited bila dapat tau one of the main casts masuk forum diorang... :D bagus untuk promote diri :D hehehehe....

http://www.pinoyexchange.com/forums/showthread.php?t=337886&page=71


p/s: betul ke teleserye ni akan ditayangkan di RTM? too bad because slot nye nanti mesti waktu tengah hari yang mana nobody will be able to watch it except for housewives and those yang bercuti. i've been asking this around, but yet to find the answer. i hope 8TV/ntv7/tv3/astro yang akan siarkan teleserye ni, not RTM.
and one more question, are u gonna be involved in the shooting here in KL bila the crews and casts resume their shooting starting 25th september ni?

pokcu said...

kesian le kalau rtm yg siar drama u,, mungkin xde org yg tau pun pasal crite ni,, u memng best

:: p R i n c E s S _ N :: said...

N trngin nk g bazar tu...tgk laa ujung mggu klo bkesempatan...

FiQ OnLinE said...

Hey Awal, fiq letak URL Blog Awal di Blog fiq.. kalau tak suka, bagitahu yer, fiq bule delete! selamat hari raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin Dari www.fiq-life.blogspot.com

jaliboy said...

Hi Salam...
kenapa lama tak update??
nak juga dengar cerita terbaru awal ...

Mr. Modifikasi said...

Hello..
aku nasihatkan kau letak cbox ataupun shoutbox kat blog nih..baru peminat suka bro..

> Mr. Modifikasi
> www.forrealmen.blogspot.com

mimie kusya said...

all the best awal!

Rasha_rz said...

hai. selamat tahun baru walaupun sudah beberapa hari terlewat. semoga lebih sukses.

aDzie said...

heyy awal.. happy new year.. i saw u at kk..but maybe u r totaly not remember.. anyway, nice blog bro!!

queenrara said...

awalllllllllllllll
i love youuuuuuuu T_T

NieRadiNa said...

hai awal..minat ngan awal...hope awal success dlm krjaya awal..

D@U$ said...

salam Ayie...
ekkk abg AWal,
Daus baru jumpa blog abang...
jgn lupa follow daus...
http://daus.via.my
http://dauscyber.via.my

(mIsS AsHy)musafir di bumi ALLAH said...

salam..ai abg awal...pekabo??
harap kabar baik la yek....hope abg awal sntiasa sihat n d murahkan rzeki k......rerajin la updte blog abg awal.....nak tau gak pkmbngan smasa abg awal k....n follow la my blog k??
btw, stil remember me???hehe....
~awie~=)

Sekeping Hati said...

curious.. ni awal pnyer blog ke? erm..

Ms. Widya said...

salam ziarah.. (^__~)Y

aenna said...

awat cam berabuk jer blog neh...dah lama tak update eh??

Barbie said...

erm... mesti best kan filem tu awal, so b la , di tayangkan .. hehe tak sabar nak tguk hehehe....

iEdALoVa said...

heliza berlakon ke cita ni?ahmad idham mengarah paling x best bg aku.Murali Abdullah n Aziz M. Osman BEST!!!

Mangkuk.com said...

perh best ni//.

✿FITRAH ALAM KELUARGA BAHAGIA✿ said...

salam ukhwah...suke lakonan awal ashaari

PriNc3ss HuHu said...

salam..penah dengar ttg produk Minyak Kelapa dara??nak tahu lebih lanjut lg ttg kebaikan minyak kelapa dara?? klik
www.bio-asli.com/?id=zuidah77

ulyamashkuri said...

salam..pasal watak irham 2 kan..yg bg kritik buruk 2 tak fikir positif sebenarnya..sy suka watak irham 2..awak bawa dengan baik sekali..em,smpai dua kali la sy tengok syurga cinta..mesej yg disampaikan dari citer 2 mmg bagus..
apa2 pn,,ape yg kita nak lakukan pasti ada batasnya,,sebagai individu yg matang,awk tahu menilai yang baik dan buruk..jadi,,segala kritikan 2 awk kena la sabar ye...all the best..

ayieshahri @ my|bachelorman said...

hi awal... tambah aaa gejet follower... boleh ramai peminat and geng2 joint blog hang...
ok, follow blog gue dehhh..
from: ayie PJ

ra said...

salam...xpa pasT ad hikmah suma yg berlaku...
sabar n tima jak..
jd lah sorang insan yg luar bagus n hebat sekali...
gud luck...

ra said...

salam...xpa pasT ad hikmah suma yg berlaku...
sabar n tima jak..
jd lah sorang insan yg luar bagus n hebat sekali...
gud luck...

D'Rimba said...

Salam pejuang seni sekalian, di sini saya ingin meluahkan sesuatu yang sedikit menyayat hati tentang bahasa kita bahasa Melayu. Saya secara peribadi amat kecewa dengan penggiat seni tanah air apabila bahasa Melayu diperkotak-katikkan diam seribu bahasa....Sedangkan karya seninya banyak dalam bahasa Melayu..Kenapa tidak bersama pejuang bahasa mempertahankkan bahasa Melayu itu sepenuh jiwa.....

Cutiesifa said...

waa jumpa blog awal :)

i suka tgk u berlakon dlm cter syurga cinta..ank sedare i pun kenal u je tau dalam cter impak maksima.hehe..

gud luck dlm apa juga yg u lakukan :)

nadiah said...

u mmg cute r..mke u jambu..hehe..gudkuck

miss chekleen said...
This comment has been removed by the author.
rAy juni0r said...

slmat beraya...slamat2...

smiley miley -____- said...

HAIY...
EINAZ UCAPKAN SELAMAT HARI RAYA..
raya datang la rumah x tau alamat mintak eik.
=D

Hjjh Normie said...

Assalamualaikum,

All the best Awal! Kalau nak tengok gambar u, layarilah http://kedaijahitnormie.blogspot.com

lurunna said...

nice blog...
nice fan u hv!!!

Dna Lil said...

weh awal..r u really with scha al yahya???weh kitorang xsuke ar u dgn die..kitorang suke tgk die dgn fahrin...ape citer ni..nape men rampas2 kekasih org ni...tlg explain????

Bisikbisik Perfume said...

terbaiklah awk

insakhai said...

Hai,
Saya ingin berkongsi link hebat ini.
Hanya Klik boleh dapat Wang!

http://www.dapatwang.com/?id=1malaysia
Sungguh mudah.

LaDies 09 said...

ayoyo abg awal..i think la u lbh layak jadi wartawan reporter dr jdi pelakon..serious i say u tulis sejibik mcm reporter a.k.a rasa mcm tngh baca papers la senang katakn....heheee.. ape kata abg awal try buka blog kak linda onn or zed zaidi,pak nil..haa cara penulisan mcm tu la nk baca senang santai je..hheheee...jgn mare siy my broo.hahhaha

FirdHaikaL CHinta ilLahi said...

tak sabar nak tengok nanti...

Al Quds Travel said...

PROMOSI MUSLIM TOUR
“Maghi Pakat Gi Jale”
Tel: 609-747 9999

TIANJIN-BEIJING
6DAYS 5NIGHT
HARGA DARI RM340

chenta itu kita said...

beshh nyaa!!!
=)

[S]itie [B]Um [B]Um said...

babak marathon.. =)

bbpink_90 said...

sLm..
ii awL..
cne nk 4LL0w bL0g awk ek???
adew mse visit my bL0g at bbpink90.blogspot.com..
n bc0me my 4LL0wer k..

dancing queen♥ said...

hmm. =.=

crayon said...

oit awal ashaari.. aku post pasal ko kat blog aku.. gambo kau masa kena cekup kat club.. jgn marah tau

http://tubelawak.blogspot.com/2010/02/video-awal-ashaari-dalam-club.html

MahaMahu said...

good luck awl and ini adalah asam garam.. demi untuk peminat and kerjaya yg di cintai...

m@s2r@~mi@ said...

time doesn't heal but it teaches u to live with the pain~ everything will be just fine if u have faith in Allah n also with urself.. this is how our life works.. sometimes without the pain this life is meaningless i'm sure with the pain it makes someone become more determined n strong.. so please do your best to recover..

Hidup ini satu perjuangan. Tidak ada kejayaan yang dapat diraih tanpa perjuangan, tiada hasil dalam hidup tanpa keringat dan air mata.

Thomas Alva Edison berkata:
kejayaan adalah 1% kepintaran dan 99% adalah usaha keras.
semakin kita berjuang untuk hidup, semakin hampir kita menemukan erti kehidupan yang sebenarnya.

ana seorang musafir yang tidak akan pernah berhenti mencari ilmu~

Jet said...

Oh,your blog is very nice .I really like it ^^!



..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥.
♥..♥  ╔══╦══╗╔╦══╗  ♥..♥
♥..♥  ╚═╗║╔╗║║║╔╗║  ♥..♥
♥..♥  ╔═╝║║║║║║║║║  ♥..♥
♥..♥  ║╔═╣║║║║║║║║  ♥..♥
♥..♥  ║╚═╣╚╝║║║╚╝║  ♥..♥
♥..♥  ╚══╩══╝╚╩══╝  ♥..♥
♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥


----------------------------------
Welcome to my websites : In there where have a lot of wallpapers, themes for desktop , for mobile and themes for media ^^!
http://9wallpapers.blogspot.com
http://theme4desktop.blogspot.com
http://theme4cellphone.blogspot.com
http://theme4media.blogspot.com
http://wallpaper4cellphone.blogspot.com

MahaMahu said...

Jom sertai kempen 1 Blog 1 Bendera sempena bulan kemerdekaan negara yg ker 53 ok.

krulayar said...

'KIAMAT DAN KEADAANNYA'

http://www.scribd.com/doc/36025155/Surat-Kepada-Yang-DiPertuan-Agong-Dan-Mufti-Mufti

araaz - www.araaz-man.blogspot.com said...

usha sana, usha sini...aiiii.hee

one2paii said...

awalll..mano lu..sunyi sepi jek la nie

amieyrulez said...

hi Awal.....
pa cer skarang...?
ada movie baru x?

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

blogawal , nn letak kat bloglist kayy ! smoge berjaye !!

JvBuyer said...

Malaysia latest group buying websites available~ http://www.jvbuyer.com.my ~

SyamimiNazifa said...

kena beli ni :D

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas mendowload dn upload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Defender Guard said...

Seorang lelaki asnaf fakir miskin. Berada dalam keadaan daif dan hidup dalam serba kekurangan. Sesiapa yang ingin menghulurkan sumbangan wang secara ikhlas, boleh derma ke akaun maybank 151089317354 Adila Bin Suboh. Terima kasih.